Pernah makan pavlova tak korang? pavlova atau lebih dikenali sebagai kek penyek. Hehe. Serius sedap. My feberet tuh :) Nak tahu resepi? Ok entry untuk food kali ni aq nak kongsikan resepi pavlova yg serba mudah tapi sangat marvelous.Bahan-bahan memang tersangatlah simple. Jom try buat...
Bahan-bahan
1) 4 biji putih telur
2) 1 cawan gula halus
3) 1 penutup kecil esen vanilla
4) 1 sudu kecil cream of tartar
5) buah-buahan hiasan seperti strawberry, blueberry,blackberry.
6) whipping cream
7) choclate syrup
cara membuat
1) Putar putih telur sampai gebu
2) masukkan gula sikit
3) masukkan cream of tartar
4) masukkan esen vanilla
5) mix sampai sebati
6) tuang adunan atas parchment paper dlm bentuk bulatan atau suka hati koranglah
7) bakar 50 minit dalam suhu 120 darjah pastu tambah 10 minit lagi dalam suhu 100 darjah supaya tak retak.Biarkan dalam oven 10 minit lagi.
8) Keluarkan dari oven, dan hiasakan comel-comel dengan choclate syrup,whipping cream dan buah-buahan feberet korang. Masukkan dalam peti ais.
9) pastu apa pulak? makanlah -.- takkan nak buat hiasan lak kan?
Korang pasti berpuas hati dengan pavlova yg telah korang hasilkan tuh. Gerenti punya.Haha